Welkom op de site van Oosterbierum

Oosterbierum, gelegen aan de Waddenzee, is een klein dorp met ongeveer 500 inwoners. Vanaf de dijk hebt u een prachtig uitzicht over de omgeving. Bij helder weer ziet u zelfs de eilanden Vlieland en Terschelling liggen.

Meer van Oosterbierum zien? Klik op "lees verder" en u kunt foto's van het dorp bekijken. Onder het nieuws staan vaak foto's van het dorp, dorpsgenoten en de activiteiten.
Link "alles over het dorp".

  Lees verder

  14 juli 2019, Snelheid binnen de bebouwde kom

  De bestuursleden van Dorpsbelang hebben van verschillende dorpsgenoten te horen gekregen dat er binnen de bebouwde kom nog steeds te snel gereden wordt.

  Voor ons dorp is er, in overleg met gemeente en provincie, afgesproken dat we 50 km per uur rijden en in het hart van het dorp de snelheid verder minderen naar 30 kilometer per uur. Met verkeersborden wordt dit duidelijk aangegeven.

  Vanuit Dorpsbelang is er een mailing naar de diverse bedrijven gegaan waarvan het bekend is dat de chauffeurs het gaspedaal vaak net wat te lang en stevig ingetrapt houden.

  Maar eigenlijk moeten we als dorpsbewoners ook de hand in eigen boezem steken, ook wij rijden al snel met een te hoge snelheid door ons dorp.

  Daarom langs deze weg het verzoek aan de diverse chauffeurs om zich aan de afgesproken snelheid te houden.

  Dat biedt veiligheid voor onze kinderen, andere bewoners en overige verkeersdeelnemers, maar scheelt ook een hoop ergernis.
   Lees verder

   13 juli 2019, OuderKindPartij 2019

   Zaterdag 13 juli werd de OuderKindPartij gekaatst. Een partij waarbij de jeugdkaatser samen met een ouder/tante/oom/buurman/neef/vriendin kaatst. Er werd gekaatst met zachte bal want niet alle deelnemers zijn frequente kaatsers.

   In totaal waren er 12 parturen, onderverdeeld in 2 categorieën: 6 parturen welpen en 6 parturen schooljeugd. De secretaris vond het wel een uitdaging om tegen iedereen in de poule te kaatsen dus dat werd 5x een partij. Om het toch niet overdreven laat te laten worden werd er bij de start van ieder partij meteen 2 eersten aan de telegraaf gehangen. Om kwart over 1 werd er begonnen met kaatsen. De laatste partij was om ongeveer 6 uur afgelopen. Kortom: een hele middag kaatsen. De één wat fanatieker dan de ander maar iedereen had het erg naar zijn/haar zin. Het was een gezellige middag.

   De prijzen waren de moeite waard, kadobonnen en een beker voor de jeugd en een zuivelhoevepakketje voor de 'ouder'.

   De prijzen gingen naar:
   Welpen:
   1) Ilse Bergsma en Baukje Houtsma
   2) Fenne Bergsma en Ilya Bergsma
   3) Brent Dijkstra en Jasper Nammensma

   Schooljeugd:
   1) Naomi de Jong en Johan Kwast
   2) Fenna J. Dijkstra en Sys Dijkstra
   3) Yse J. Dijkstra en Ortwin Dijkstra

   Met dank aan de sponsoren: Frans Bleeker, Bloemenhuis Krijgsheld en Seerden Sportprijzen.

    Lees verder

    12 juli 2019, Aardappelkwekers Oosterbierum

    De aardappelkwekers van Oosterbierum (in dit geval Freerk Zwart) waren weer even in het nieuws.

    Hierbij de link naar Omroep Fryslân en een een foto van het artikel in het Fries Dagblad.

     Lees verder

     12 juli 2019, Kloosterhoeve

     Wat een bijzonder bezoek! Gister was burgemeester Marga Waanders bij Zorg- en educatieboerderij Kloosterhoeve. Tijdens de kennismaking maakte ze de geboorte van een kalfje mee. Wat een timing!

     De burgemeester kreeg de kans alle activiteiten te beleven die de Zorg- en educatieboerderij biedt. Het was een prachtige ochtend.

     Foto's en tekst via Johannes Wolbers

      Lees verder

      12 juli 2019, Kerkuilen ringen

      Het stond al heel lang op mijn verlanglijstje maar het was er nog niet van gekomen. Op donderdag 4 juli was het dan eindelijk zover, de uilskuikens van de kerkuil aan de Hoarnestreek onder Tzummarum waren oud genoeg om te worden geringd en wij mochten erbij zijn.

      Om 20.30 uur waren we te gast bij Pascal en Nandi Thulin. Nadat de uilskuikens waren gevangen werden ze 1 voor 1 gewogen en er werd gekeken naar de algehele conditie van de vogels. Natuurlijk is het ook belangrijk om te weten of het een mannetje of een vrouwtje is, dit kun je zien aan een bepaalde tekening op de vleugel maar het is erg lastig. Bij Pascal en Nandi waren 4 kuikens: 2 dames en 1 heer. Van het jongste kuiken was de tekening van de veren nog niet duidelijk genoeg om te zien of het een vrouwtje of een mannetje is. Alle vier uilskuikens zijn in goede gezondheid. Na het wegen en de keuring kregen de kuikens een ring met een uniek nummer zodat ze overal ter wereld individueel herkenbaar zijn.

      Het schijnt dit jaar een goed jaar te zijn voor de uilen. De heren die het ringen verzorgden hadden al meer dan 50 uilskuikens in onze streek geringd en misschien komt het nog wel tot een tweede leg dit jaar. Dat wachten we in spanning af.
      Dit was een geweldige en unieke ervaring.

      Renske Mons

       Lees verder
       Agenda
       15 juli
       Spijkerdorp Lees verder...
       20 juli
       Tsjerkepaad Lees verder...
       21 juli
       Kloostertuin Lees verder...